Transmongolië Express

Na de trein vanuit Vladimir gehaald te hebben verliep de rest op rolletjes. We waren 3 uur van tevoren op het treinstation en hadden tijd voor een kopje koffie, inkopen en een laatste warme maaltijd. De trein stond ruim van tevoren klaar en een half uur voor vertrek konden we instappen. De trein was niet zo luxe als de slaaptrein vanuit St. Petersburg en we zitten in een treinstel vol met locals en een stuk of 8 militairen. In onze 4-persoons coupé komt er echter alleen een vrouw bij die net als wij naar Irkutsk reist. Een uurtje later horen we de eerste Nederlanders al iets te vrolijk door ons treinstel lopen.

Ook in deze coupé spreekt weer niemand een woord Engels. Met een paar vertaal-apps kunnen we ons en beetje verstaanbaar maken, maar dat is dan ook alles. Ons wordt gevraagd wat voor avondeten we willen hebben, maar na een paar uur te hebben gewacht begrijpen we van onze coupé-genote dat het niet bij onze tickets in zit. Dat konden de provodnitsas ons helaas niet duidelijk maken, al deden ze er ook geen enkele moeite voor. Gelukkig zijn we hierop voorbereid en hebben we zelf eten meegenomen. We leven deze dagen min of meer op noedels, couscous, sinaasappels en wat broodjes met worst.

Met z’n drieën in een coupé vertoeven wil prima, zeker omdat wij de hele rechterkant van de coupé voor onszelf hebben (boven en onder). Bij een tussenstop komt er een wat nukkige oudere man bij en dan wordt de coupé toch wel vol. Gelukkig stapt deze man midden in de nacht weer uit. De dag erna krijgen we nog een aantal vervangers. Veel Russen lijken toch kleinere stukken af te leggen met deze trein.

Zo af en toe is er een langere tussenstop van 15 á 30 minuten, waarbij we de trein uit kunnen. Op het perron staan allemaal vrouwtjes eten en souvenirs te verkopen. Karyn dolenthousiast natuurlijk. De eerste keer komt Karyn terug met extra bakjes noedels en een soort van ijshoorntjes gevuld met karamel.

Verder wissel je snel van tijdszone. Zo staan onze horloges nog op half 6 (Moskou tijd), terwijl de klok in de trein inmiddels al op half 10 staat (lokale tijd). Voor ons gevoel zijn we net toe aan avondeten, terwijl we al bijna naar bed kunnen. Martijn vindt het een nadeel dat je niet uit een vliegtuig stapt en het 5 uur later is, maar dat we ons gedurende de dag telkens weer moeten aanpassen aan de nieuwe tijd. Karyn vindt het wel prima, elke dag 1-2 uurtjes de tijd vooruit. De klokken op de stations en vertrektijden zijn langs de hele route op Moskou tijd.

De restauratiewagon gaat op slot tijdens de treinstops. Hier kwamen we achter toen we hier lunchten en de trein een half uur stopte op een station. Martijn bedacht dat zijn tablet nog middenin het gangpad lag op te laden. We konden echter niet terug. Gelukkig lag alles er bij terugkomst nog.

Na een dagje wennen komt iedereen in de trein in een rustig ritme. Voor ons geldt vooral wat lezen, spelletjes doen en tussendoor wat eten. In de gang van de coupé zijn een aantal stopcontacten. Hier liggen continu telefoons en tablets aan op te laden. Ook hebben we een boiler voor kokend water en een koud drinkwater tap. Bij beide uitgangen van de coupé zit een toilet met wastafel. De provodnitsas maken elke dag schoon, dus alles blijft redelijk mee te leven.

Eigenlijk is de treinreis veel ontspannender dan verwacht. Wat uitrusten en ondertussen het Russische landschap aan je voorbij laten gaan. Absoluut een mooie ervaring!

Tijdens het maken van deze beroemde treinreis hebben we tijd genoeg om ook van het mooie landschap te genieten. Veel bossen zien we voorbij komen, met wat open vlaktes zo nu en dan. Naarmate we verder naar het oosten reizen zien we ook meer naaldbomen. Naast af en toe een grote stad komen we ook vele kleine dorpjes langs. De huisjes hier zijn wat kleiner en vaak gemaakt van hout (geen wonder met al die bossen). Het is totaal niet vergelijkbaar met een degelijke Nederlandse rijtjeswoning.

Wel zwaar om hierin de koude Siberische winters door te komen lijkt ons..

 

3 gedachten over “Transmongolië Express”

  1. Dat wordt straks nog extra eten om weer op gewicht te komen😃 Gelukkig komt China in zicht en kunnen jullie je storten op een Chinese maaltijd voor 2 personen. Sambal bij? Lekker biertje erbij…Nazdorovje!🍻

    1. Wat dat extra eten betreft hebben we al een slag geslagen! Ik heb gister per ongeluk 2x mijn hoofdgerecht besteld (ik dacht dat de serveerster vroeg of ik 2 spiesjes kip wou hebben, maar het bleek of ik het gerecht voor ons tweeën wou bestellen). We waren best verbaasd toen we 3 borden op tafel kregen gezet :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.